сряда, 2 февруари 2011 г.

Tea for Two and two for tea. Or just for me?

Обгръщайки с ръце чашата ароматен чай, мъничка частица уют и топлина се намества в съзнанеието ми. Отпивам и вдъхвам аромата му и се чудя защо чак сега преоткривам тази чудесна напитка?

Като начало малко факти. Чаят е напитка получена чрез сваряване или запарване на листа от чаено растение. Чаят може да се раздели на много групи и подгрупи – според  ферментацията си, региона на отглеждане, суровината за чая и т.н списъка продължава. Най-популярни са бял, жълт, зелен, черен, оолонг , билков, плодов, ройбос и мате. Към основните продукти могат да се прибавят безброй много добавки, които да допълнят вкуса и свойствата на напитката. Отделно всички видове могат да се „блендират” за да се получи чай за всеки вкус. Полезните съставки и свойства са много и с всяка една добавка стават все повече и повече, за това ще се спра на всеки вид и неговите плюсове и начин на приготвяне в отделни статии.  Няма да споря за родината на чая или източниците датиращи най-ранната му употреба, само ще се спра на неговата важност за редица култури и ще помисля на глас, защо при нас не е толкова популярна напитка и защо е хубаво всеки да и даде втори шанс.


Коя е първата държава, за която се сещате като чуете думата „Чай” ?  Сега ще изненадате дори и себе си, отговаряйки на този въпрос. Е, коя беше – Китай с тяхната традиционна чаена церемония, или Англия с техния също така емблематичен следобеден чай, а може би Турция, където той се нарежда наравно с кафето, навярно дори Русия ... Нали, като се замисли човек има толкова много места с традиции в тази насока. Чаените церемонии, както е известно, са важно социално събитие, в доста държави от арабския свят чаят е първото нещо, което ще бъде предложено на госта, а във Великобритания времето за чай е станало нарицателно за почивките в работно време. А как е при нас? В по-голямата си част хората които познавам се сещат за чая, когато са болни или когато е студено, а имаме толкова голям потенциал ... толкова много билки, които могат да бъдат смесени по великолепен начин, така че да донесат едновременно блаженство на сетивата и ползи за тялото.  Дори си имаме и чудесен празник посветен на силата на билките – Еньовден. И в главата ми започва да се върти въпроса, дали просто защото свързваме най-често чая с настинка и лечението и не обръщаме внимание на комфорта, който една чаша чай може да ни донесе. Сутрин чаша чай ще те събуди, ободри и подготви за напрегнатия и щур ден. През деня можеш да я споделиш с приятели и сладки приказки, а вечер ... Вечер носи едно специално усещане. Почивката и спокойствието, блаженото отпускане на тялото и полета на ума, спокойствието на душата, които носи една глътка от ароматната течност не може да се сравни с нищо. И след това се отпускаш в топлите прегръдки на Морфей ...

Е, защо сега не стоплите една чаша вода и не изберете какво да сложите вътре. Дали ще е билка или зелен чай, няма значение, каквото и да изберете няма да сбъркате.  

Няма коментари:

Публикуване на коментар