Съставките на тази рецепта са вдъхновени от рецепта в кулинарно списание, но приликите спират до тук - самата рецепта претърпя значителни промени в изпълнението си. Единственото нещо, което е взето изцяло и остана непроменено е гарнитурата, но за това по-късно.
За пилето:
Пилешки пържоли от бут с кожа 4 бр /или без кожа, или филе – по избор/
4 листа босилек
4 парчета прошуто
4 с.л. Марсала или Порто /аз предпочитам Марсала/
200 – 250 мл пилешки бульон
Малко масло или зехтин
Сол
За картофеното пюре:
500 гр. Картофи
2 с.л. настърган Пармезан
2 равни с.л. накълцан босилек
Масло
Мляко
Ето на това казвам хрупкава кожичка ... |
Пригответе дъските, наострете ножовете, извадете подправките и ... да действаме!
Да започнем от пюрето. Нарежете картофите на едри парчета /аз ги режа на 4 или 6/ и ги сложете да се сварят. Когато са готови, отцедете ги от водата и добавете масло. С уред за пюре намачкайте картофите и маслото, след което добавете малко мляко и намачкайте / разбъркайте пак и така докато не се получите пухкаво пюре. След това се добавят пармезана, босилека, малко черен пипер и сол на вкус.
Докато картофите се варят е време да се заемем с пилешките пържолки. Ако ви се струват дебелички ги поначукайте малко, но наистина малко и ги посолете. Време е да направим магията. Сложете пържолата върху дъска с кожата надолу, поставете едно парче прошуто върху нея и едно голямо листо босилек. Завийте на руло и закрепете крайчетата с клечка за зъби. Сложете малко масло или зехтин в незалепващ тиган /може и да не слагате нищо, а да ползвате сух, топъл тиган, въпрос на вкус/ и сложете в него получените ролца. Гответе ги по 2 минути на страна, колкото кожичката да се зачерви леко, а след това ги поставете в тавичка или друг огнеупорен съд.
Връщаме се бъзро към тигана, в който вече имаме маслото/зехтина, който сложихме и малко мазнина от пилето. Към тях прибавяме марсалата и пилешкия бульон и оставяме да попкъкри малко – 2-3 минути, след което изсипваме соса върху пилешките рулца и мушкаме във загрята на 2100С фурна /с вентилатори, без вентилатори температурата ще бъде към 230-2400С/ за около 25-30 минути. Наглеждайте ги, нека станат златисти и хрупкави, ако е необходимо - дайте им още време ;)
Може като допълнителна гарнитура да се задушат бейби морковчета или грах.
Приятно готвене и добър апетит!
Няма коментари:
Публикуване на коментар