И както си говорихме за чай, някак си от само себе си нещата се насочват към най-добрия приятел на чая за британците – сладкиша. Тази рецепта е специално за един подстрекател, който ще запазя в тайна ... малко мистерия трябва да има все пак ;)
Сега и нужните продукти
4 средно големи круши /може 3 круши и 1 дюля, а и с праскови става вкусно/
3 с.л. захар
2 клечки канела
3-4 карамфилчета
2 с.л. вода
4 сл сладко – аз ползвам от боровинки
За тестото
250 гр меко масло
100 гр смлени сурови бадеми
200 гр + 7 сл брашно
5 средно големи яйца
5 сл захар
1 чл бакпулвер
¼ чл сол
Ванилия или ванилин
Е, да готвим!
Обелете и нарежете крушите на парчета, колкото върха на палеца ви и ги сложете в тиган с незалепващо покритие заедно с канелата, карамфилчетата, 2 сл захар Muscavado и 2 сл вода. Оставете ги да покъкрят на умерена температура десетина минути, като бъркате от време на време. Махнете от котлона и оставете да се охладят, извадете канелата и карамфила.
През това време разбъркайте маслото със захарта, солта и ванилията /аз използвах 2 пакетчета ванилин – 4 гр общо/. След това добавете яйцата – не се плашете, нещото което ще се получи може да изглежда като пресечено ... не е, не му се плашете. След това добавете брашното – само 200 гр, след малко ще видите къде отиват и 7-те лъжици и бакпулвера и разбъркайте отново. За финал добавете и слените бадеми и отново разбъркайте. Отделете 85 гр от тази смес и добавете 7-те супени лъжици брашно, след това вземете един нож и започнете да бъркате сместа, така че да се получат трохи.
Сега е време да загреете фурната – на 1600С или 1400С ако е с вентилатор – за хората на газ ... ами успех, нямам никаква идея на колко да нагласите фурните си ...
Вземете стандартна кръгла форма за кейк /от тези, на които им се отваря ринга от страни/ и и сложете хартия за печене на дъното. След това разстелете половината от получената смес, отгоре поставете половината от крушите, които къкриха с подправките, разпределете 2 от лъжиците сладко и разстелете отгоре останалата смес. Върху нея сложете останалите круши и сладко и поръсете с трохите, които получихте от 85-те грама тесто и брашното, а най-отгоре поръсете с 1 сл захар Muscavado.
През това време фурната ви е загряла. Печете сладкиша 1 час и 30 минути, като последните 30 минути покрийте с алуминиево фолио. След като се изпече, го извадете и оставете десетина минути във формата, след което махнете страничната и част. Ако е останал сок от крушите, може да го редуцирате на котлона и да го използвате като сос, с който да направите една артистична ивица върху сладкиша и чинията при сервиране.
Е, добър апетит и не забравяйте да го оставите да поизстине преди да го опитате.
Адмирации за симпатичния блог!
ОтговорИзтриванеСладкиша, като консуматор, мога да кажа, че е перфектен!
Масленото тесто с крушите и сладкото от боровинки се допълват прекрасно!
Някои хора са имали късмета да го опитат, а други само гледаме и преглъщаме :)
ОтговорИзтриване