Когато човек не пише дълго време, а само събира материали и се чуди кога ли по-точно ще седне да ги публикува му трябва нещо по .... по-интересно, за да се върне обратно към готвенето, комбинирането, писането и творчеството в кухнята. Ето го и моето по ... интересно нещо.
Тиквения пай, който вече не ще да е пай :)
Малки, сладки, симпатични и само как ухаят ... |
Как тръгна всичко, ами много тривиално - реших да правя тиквен пай. Просто есента винаги ме предизвиква с тези всякакви тикви под път и над път, но някак си нищо не успя да ме грабне като идеи. Е така реших да комбинирам, преправям, творя и накрая преобразя съвсем така познатия тиквен пай. Ето и съставките, които ползвах в крайна сметка:
Количеството е точно за форма за мъфини с 12 отвора /стандартен размер/
150 гр. бяло брашно
75 гр. захар Dark Muscovado
75 гр. захар Demerara
1 чл. сода бикарбонат
1/2 чл. сол
около 2-3 чаени лъжички общо смлени канела, индийско орехче, карамфил, бахар
70 гр. стафиди
кората на половин портокал + 1 сл. сок от портокал/грейпфрут
2 яйца
250 гр. настъргана тиква - каквато си пожелаете
100 гр. разтопено масло
За глазурата
100 гр. маскарпоне
40 гр. масло - разтопено
50 гр. захар
кората на половин портокал + 1 сл сок от портокал / грейпфурт
След като вече знаем какво ни трябва е време да разбъркаме съставките. Първо разбъркайте сухите съставки - брашното, захарта, содата, солта, стафидите и подправките. След това разбъркайте маслото с яйцата и добавете към сухата смес. Разбъркайте и прибавете и тиквата, кората на портокала и сока. Разбъркайте енергично - не е нужен миксер, става и на ръка. След това разпределете във формичките, в които предварително сте сложили хартийки за печене и поставете в загрята на 1700C фурна /с вентилатори/ или на 1900C без. Печете около 30-40 минути. Наглеждайте ги, защото има голяма разлика във водното съдържание на тиквите, а от там и във времето за печене, но под 25-30 минути няма да е.
През това време разбъркайте съставките за глазурата - аз лично използвах домакинска тел - от тези мъничките и сложете в хладилника.
След като извадите печивото си от фурната го оставете да поизстине. Извадете глазурата от хладилника и разбъркайте. След това, ако нямате пош, както аз в случая, сипете глазурата в едно обикновено пликче за сандвичи и отрежете ъгълчето. Декорирайте си къпкейкчетата както си поискате - творете. Може да добавите и захарна украса, карамелени мрежички или каквото си решите.
Малко бележки - може да се добави малко кардамон, но за него се сетих след като бяха изпечени. Може тиквата да се замени с моркови ... вероятно ... но за момента няма да го пробвам.
И най-важното, когато някой ги опита няма начин да ги опазите от него!
Приятно експериментиране и добър апетит!
Няма коментари:
Публикуване на коментар