понеделник, 18 април 2011 г.

Патладжани с домати и нахут

Не съм се развихряла от доста време в кухнята, пък и получих предизвикателство, за това реших - завръщане с гръм и трясък! И много аромати и подправки.
Да си кажа и за предизвикателството - то беше "Кога ще сготвиш мусака с патладжани ... и агнешка кайма", ами ето - не е точно мусака и няма грам месо в него, но се надявам да ви  хареса.
Ето и необходимите продукти
2 големи или 3 по-малки патладжана
400 гр домати от консерва /1 стандартна голяма консерва/ или около 5 пресни - по избор
1 кутия нахут - изплакнат и отцеден
1 глава лук
2-3 супени лъжици зехтин
сока на половин лимон или лайм
За сервиране - цедено кисело мляко
сол, черен пипер /аз лично използвам смес от черен, бял, червен и зелен и е още по-хубаво/
и магията - по половин чаена лъжичка кимион, зърна кориандър и канела
Да запретваме ръкави и да започваме. Моля чувствайте се предупредени, че приготвянето на патладжана отнема време, доста...  но резултата си заслужава, ама наистина си заслужава!
Започваме от доматения сос - почти :) Всъщност започваме от подправките - моя съвет е сами да си смилате/счуквате подправките вместо да си купувате вече смлени такива, определено аромата е доста по-наситен и свеж. Сложете кимиона и кориандъра в хаванче и ги счукайте, е с канелата е малко по-трудно, но и с нея ще се справите, а в краен случай - смляна.
Вече счуканите и смесени подправки
Нарежете главата лук на ситно и сложете в загрят тиган със зехтина и задушете за 7-8 минути и после леко запържете до златисто за минута-две. Добавете магическите подправки и малко сол и разбъркайте, а след това сипете нарязаните домати. Оставете да покъкри 6-7 минути и добавете нахута. Оставете за още 5 минути, като бъркате от време на време. Махнете от котлона и добавете лимоновия сок и малко сол и оставете да изстине /то и без това ще му се случи докато си приготвите патладжана/.

Втората част от рецептата е посветена на патладжана. Измийте го и го нарежете на филии по дължина

Вземете си една четка, сипете си зехтин в нещо удобно, пригответе си сол и черен пипер, както и един тиган. И търпение.
Загрейте тигана /ако имате грил-тиган - сега му е момента/, намажете с четката едната страна на филията патладжан, посолете, поръсете с пипер и сложете в тигана. Когато е готов от едната страна повторете същата процедура със страната, която е нагоре и след това обърнете. И така докато свърши патладжана :)
Малко бележки за патладжана - хич не му се връзвайте, ако започне да иска много мазнина - ненаситен е, просто потопете четката си в зехтина и намажете едната страна. Може да познаете, че долната страна е готова, когато отгоре започне да омеква /това е съвет от личен опит/. Ако изпробвате патладжана след като е готов имайте предвид, че е лютичък от пипера - точно така и трябва.  
Да, да, има място за още една филия, ако ги посгъчкам малко, ама ...
След като се преборите с патладжана е време за финалната права. Изберете си съд, в който да съберете 3 реда от патладжана. Започвате да редите - ред патладжан, половината от доматено-нахутения сос, пак същото и завършвате с ред патладжан. Покривате с фолио или капак ако имате и оставяте да престои до следващия ден, за да могат ароматите да се слеят и разгърнат. 
Може да се яде и топло и студено, поднесено с лъжица цедено кисело мляко. 
Добър апетит!
Имате едно обещание от мен - когато го изпробвате, леко топло, ще усетите експлозия от аромати, която след като достигне до всяко кътче на тялото ви ще бъде балансирана за финал от цеденото мляко.
А сега - към магазина за необходимите продукти :)





Няма коментари:

Публикуване на коментар