Така и така на вън е все още студеничко, мисля че е време да направя и една супа, която да ви споделя. Това е една от любимите ми супи, определено е зимна такава и тайната и се крие в начина на приготвяне. А какъв е той? Търпение ... ще стигна и до там, а сега необходимите продукти:
1 свински джолан
1 голям морков /2 малки/
1 глава лук
1 или 2 резена целина от глава
2 стръка целина
1 картоф
1 зелена чушка
1 червена чушка
1 жълта чушка
Фиде /1 „топчица”/
Магданоз или листа целина
5 жълтъка или цели яйца
Около 300-400 гр кисело мляко
Масло – на око
Започваме със сваряването на джолана - в тенджера по налягане, в осолена вода за около 50 минути. Когато е готов се захващаме с рязането на зеленчуците - морковите на кръгчета, лука на ситно, резена глава от целина на ситно, картофа и чушките на кубчета/квадратчета, а стръковете целина на "кръгчета" - те са по скоро елипсички, но нищо :)
И сега е време за тайната - всички зеленчуци по ред на номерата се задушават почти до готовност - така се запазват по-ароматни, цветни и вкусни, в сравнение с простото им сваряване във вода/бульон. Да, наистина е по-бавно, но резултата си заслужава - пробвайте и няма да съжалявате. Е, да готвим. В масло или мазнина по желание /или в малка част от бульона, в който е врял джолана/ се задушават лука, морковите и резена от глава от целина. След това се добавя картофа за около 2 минути. След него чушките и стръковете целина - нарязани. Всичко се задушава почти до готовност.
Красиво, вкусно и цветно ... |
След това се посолява, добавя се нарязания или накъсан на парченца джолан и бульона в който е врял. Оставя се да заври и се готви до готовност на картофите - около 4-5 минути. Слага се фидето и се изключва. Когато спре да ври се добавят разбитите жълтъци /цели яйца, ако предпочитате супата да е „пресечена”, като курбан-чорба например/ с киселото мляко и се разбърква. Добавя се нарязания магданоз или листа от целина
Сервира се с лимон и по-желание черен пипер или лют пипер.
Добър Апетит!
И малко бележки накрая - ако сами си квасите млякото, може да сложите само яйцата в супата, а млякото отделно при сервиране, защото рискувате супата да е по-нетрайна.
Относно целината - джолана е по-мазен и понася доста повече целина от пилето например, така че смело с целината. Аз лично ползвам за тази супа и глава, и стъбла и листа.
Яйцата - по-красива супа става само с жълтъците, но аз лично предпочитам да слагам целите яйца вътре, е става малко на "парцали", но си е вкусно.
Само една усмивка е достатъчна за тази супа!Перфектна както винаги! :):)
ОтговорИзтриване