неделя, 20 март 2011 г.

Плодов сладкиш с яйчен крем

През почивните дни винаги съм много активна в кухнята и почти винаги изпробвам нова рецепта. Тази специално е по идея на списание Good Food, но ще си позволя да я споделя.
Ето какво е случи в кухнята
Необходимите продукти
3 жълтъка и 1 белтък
85 гр захар
250 мл прясно мляко
1 сл чаревично и 1 сл пшеничено брашно
2 портокала и кората от 1 от тях
3 броя точени кори
захар за поръсване, карамел или карамелизирана захар /по избор, пък може и да разстелите върху хартия за печене разни фигурки от карамелизирана захар и да украсите с тях като се охладят/


Да запретваме ръкави и да се захващаме за работа.

Разстелете в тавичка /около 25 см диаметър/ корите една върху друга за да направите "тавичка" от тях, като ги мажете с разбития белтък. Печете на 220 градуса около 10-15 минути, докато станат златисти. Извадете и оставете да изстинат. 

Междувременно разбийте жълтъците със захарта, след което добавете и брашното. Сипете млякото в тенджерка и сложете вътре настърганата кора на 1 портокал. Затоплете почти до завиране на котлона, след което сипете млякото в яйчената смес и разбъркайте. След това върнете обратно в тенджерата и върнете на котлона. Варете докато се сгъсти, като бъркате постоянно и оставете да изстине. 
Сега е време да подредим всичко. Разбъркайте добре вече изстиналия яйчен крем и то изсипете в тавичката от златистите кори, подредете отгоре нарязаните на кръгчета портокали, украсете с карамелизирана захар и охладете  за около час. 

 Аз лично сложих върху портокалите захар Muscavado, но определено е по-удачно да се използва карамел. Вкуса и консистенцията са странни - хрупкавите кори, яйчния крем и цитрусовия аромат ... мммм ....
Добър апетит!

Няма коментари:

Публикуване на коментар