Както е сезона на тиквите, ябълките и крушите на мен ми стана някак си тъжно за пролетната зеленина и за това реших малко да развеселя едно свинско. Намерих си една срамежлива пържола, нарязах я на ивички и я сготвих в компанията на много зелени неща.
Продуктите:
1 свинска пържола нарязана на малки парченца /телешко или пилешко също вършат чудесна работа/
1 стрък праз
1 зелена чушка
3 листа китайско зеле
няколко розички броколи
няколко резена ряпа Дайкон
3-4 печурки
малко парченце джинджифил - пресен, нарязан
соев сос, сос от стриди
Хайде сега да готвим. Месото се нарязва на тънки лентички, а след това лентичките на две или три, за да стане на хапки и се оставя да престои известно време с малко соев сос /около 1 денонощие е чудесно/. Следват зеленчуците - претърсвате хладилника и изваждате всички зелени зеленчуци, малко ряпа и гъби. Нарязвате ги както ви хареса - на диагоналчета, ромбчета, клечки... На китайското зеле отделям листната част и я оставям за финал.
Сгрейте в уок 1-2 лъжици мазнина по избор, аз използвам соево олио, и сложете нарязания джинджифил. Количеството джинджифил зависи от предпочитанията, аз използвам около 1 чаена лъжичка нарязан на ситно. След като се позагрее сложете и месото. Гответе бъркайки честичко около минута и половина - две. Добавете зеленчуците без гъбите и листната част на китайското зеле и добавете малко соев сос. Гответе още около минута - две и добавете гъбите, китайското зеле и 1 супена лъжица /или по-малко/ сос от стриди. След около минута бъркане всичко е готово. Може за финал преди да го свалите от котлона да сложите суров сусам или кашу или пък да поръсите с листа пресен кориандър.
Всичко става бързо и лесно. Соса от стриди може да смените с още малко соев сос, защото определено има специфичен аромат, а ако сте любители на рибния сос може да сложите малко и от него. Количеството е колкото за две порции, а за допълнение - по желание - ориз, оризови спагети или китайски жълти спагети.
А сега грабвайте клечките и добър апетит!
Няма коментари:
Публикуване на коментар